Mesajul directorului

Bine ati venit pe...continuare

 

 

 

 Parteneri

 

 

 

 

 

 

Reggio Emilia

 

Filozofia si abordarea Reggio Emilia s-a dezvoltat si continua sa se dezvolte ca un rezultat a peste 40 de ani de experienta. Fundamentata in Reggio Emilia, Italia, de catre Loris Malaguzzi, (pedagog, filozof si inovator in educatie) si gandita ca un model educational bazat pe relatie, abordarea Reggio Emilia devine  rapid recunoscuta si apreciata atat in Europa, cat si America. Abordarea Reggio Emilia este construita pe o fundatie teoretica solida, argumentata de principalele teorii pedagogice si psihologige si concretizata in linii mari in cateva principii de baza. Amestecul elegant al mai multor teorii complementare legate de dezvoltarea copilului si a metodei de invatare se poate observa in influenta educatiei progresive, teoriile lui Piaget despre construirea cunoasterii la copil, teoriile lui Vygotsy despre constructivismul social, teoria lui Howard Gardner, etc. Abordarea Reggio subliniaza insa in plus, importanta relatiei dintre copii, relatiei cu familia si pedagogii. Este o filozofie ce pune accentul pe copil, pe documentare, emergenta curriculara, respectul acordat spatiului de invatare al copilului, colaborarea cu comunitatea, mediul inconjurator.

 

Reggio Emilia nu este o metoda ci o abordare iar in afara provinciei Reggio Emilia din Italia, toate scolile si gradinitele se numesc Reggio inspired, adaptand aceasta abordare educationala nevoilor specifice comunitatii in care traiesc.

 

EXPLORE 100 este o institutie care respecta curriculum-ul national dar se inspira din abordarea Reggio fiind si prima institutie din tara Reggio inspired.

 

"In the Reggio Emilia preschools, however, each child is viewed as infinitely capable, creative, and intelligent. The job of the teacher is to support these qualities and to challenge children in appropriate ways so that they develop fully." - Louise Boyd Cadwell (Bringing Reggio Emilia Home: An Innovative Approach to Early Childhood Education