Mesajul directorului

Bine ati venit pe...continuare

 

 

 

 Parteneri

 

 

 

 

 

 

 

100 limbaje

 

Un principiu important al educatiei Reggio Emilia este notiunea de "100 de limbaje ale copiilor". Malaguzzi descrie copiii ca avand 100 de cai de a gandi si invata, 100 de cai de a comunica si cunoaste. Sunt considerate a fi limbaje simbolice, incluzand desenul, sculptura, pictura, modelatul, scrisul, vorbirea, miscarea, dansul, cantecul, arta dramatica, etc. Acestea sunt numai cateva din multiplele limbaje folosite pentru a reprezenta procesul de gandire al copilului si teoriile sale. Sunt cai de comunicare prin care copiii invata si prin care isi exprima cunostintele si emotiile.

 

Cele 100 de limbaje reprezinta potentialurile nenumarate ale copiilor, abilitatile lor de a se minuna si de a investiga. Cele 100 de limbaje ne amintesc de faptul ca exista multiple cai de a vedea si multiple cai de a fi.


 

Copiii sunt incurajati sa invete despre ei insisi si despre lumea inconjuratoare prin investigatie si explorare. Ceea ce ni se pare fascinant in abordarea Reggio este si importanta observatiei si ascultarii. Sa oprim motoarele si sa-i observam pe copii cum ne comunica prin toate aceste 100 de limbaje.

 

Intr-o societate grabita si obisnuita sa tot furnizeze informatii (de la catedra), sa se erijeze in profesorul care le stie pe toate si care il invata pe copil, Reggio Emilia face diferenta. Il lasa pe copil sa invete singur, il asculta si il priveste cum infloreste. Dar, foarte important, ii pune la dispozitie uneltele de joaca, de invatare. Ascultand ce spun copiii, cum se joaca ei, intelegem mai bine ce intrebari sa punem sau ce materiale sa mai punem la dispozitie pentru a le provoca inteligenta si a imbogati procesul educational. Este bine sa-i invatam si pe copii sa faca acelasi lucru: sa nu se grabeasca, sa observe in tihna. Se pot invata multe atunci cand un copil are timpul necesar de a se bucura de ceea ce face, de a-si extinde jocul pentru o perioada mai lunga de timp. Daca un subiect il fascineaza, este foarte important sa nu sune clopotelul si sa fie nevoit sa se opreasca. EXPLORE 100 respecta programa nationala, dar consideram ca flexibilitatea orelor si posibilitatea de a strecura curriculum-ul emergent, atunci cand un copil o cere, este o necesitate sanatoasa si de bun simt.  Este ceva ce datoram copiilor nostri.

 

"You learn something every day if you pay attention.", Ray LeBlond